De prijs van landbouwgrond

Hoe wordt de prijs van landbouwgrond bepaald?

Wie enigszins thuis is in de sector weet het al langer: landbouwgrond is behoorlijk schaars in Vlaanderen en dus volgt ook het prijskaartje. Zo steeg de gemiddelde prijs van landbouwgrond in Vlaanderen tussen 2017 en 2022 met liefst 23,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Landbouwbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot).

Prijs van landbouwgrond in West-Vlaanderen ligt hoger

De gemiddelde prijs van landbouwgrond in Vlaanderen bedroeg eind 2022 exact 63.105 euro per hectare, al zijn er ook grote regionale verschillen. De prijs van landbouwgrond in West-Vlaanderen is bijvoorbeeld een stuk hoger, met 77.318 euro per hectare. De prijs van landbouwgrond in Oost-Vlaanderen daarentegen volgt wel het gemiddelde, met 63.631 euro per hectare.

In Vlaams-Brabant blijkt de prijs van weidegrond even hoog te liggen als in West-Vlaanderen en ook Antwerpen zit met 67.372 euro per hectare boven het gemiddelde. Enkel Limburg haalt het Vlaamse gemiddelde omlaag met een prijs van 49.176 euro per hectare. Ook Limburg zit echter nog een stuk boven het Waalse gemiddelde. In Wallonië bedroeg de gemiddelde kostprijs van landbouwgrond namelijk 37.011 euro per hectare.

De stijgende prijzen lijken overigens wel te vertragen. Zo hebben weinig landbouwers voldoende middelen om (veel) landbouwgrond bij te kopen en ook investeerders kijken de kat uit de boom, onder meer door de aanhoudende onzekerheid in het stikstofdossier. Dat blijkt uit onderzoek van het magazine Knack.

Welke factoren spelen nog een rol in de prijs van landbouwgrond?

Gezien de hoge prijs van landbouwgrond in West-Vlaanderen en de sterke verschillen per regio, is de locatie duidelijk een belangrijk element. Toch zijn er nog andere factoren die een rol spelen in de prijs van landbouwgrond. Zo is niet verpachte grond bijvoorbeeld veel meer waard dan pachtgrond waarvan de pacht nog vele jaren loopt, zo vertelt notaris Bart van Opstal bij Landbouwleven. Uiteraard speelt ook de grootte van het volledige perceel een rol in de prijs van weidegrond, net als de mogelijke bestemmingen van het stuk land.

Gezien de verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, kan enkel een professional de waarde van landbouwgrond correct inschatten. Benieuwd welke prijs jouw weidegrond kan opleveren of heb je zelf interesse in een aankoop en wil je meer weten over de kostprijs van de landbouwgrond? Aarzel dan niet om een professionele waardebepaling aan te vragen bij 't Boerenhuys.

Steeds het nieuwste aanbod in uw mailbox?

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF


BEKIJK HET AANBOD

BEKIJK HET AANBOD

Neem een kijkje in ons aanbod panden en kijk zeker ook eens wat we al verkochten.

Meer info