Asbestattest

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar werd begin 2022 dan toch beslist: de intrede van het asbestattest. Vanaf 23 november 2022 is het asbestattest verplicht bij de verkoop van oudere panden. Uiteraard kan je rekenen op de begeleiding van een erkend asbestdeskundige bij 't Boerenhuys.


Wat is het asbestattest precies?

Het asbestinventarisattest - kortweg asbestattest - is sinds 23 november 2022 verplicht bij de verkoop van een pand, dat gebouwd is voor het jaar 2001. De verplichting geldt voorlopig enkel voor transacties waarbij de compromis op die datum (of later) getekend wordt. Op termijn wordt het verplichte asbestattest echter uitgebreid. Tegen 2032 moet namelijk iedere gebouweigenaar in Vlaanderen over een officieel asbestattest beschikken.

Een asbestinventaris beschikt over alle informatie over de eventuele aanwezigheid van asbest, waar het zich bevindt in het pand en wat de mogelijke risico's zijn. Het houdt geen verplichting in om het asbest te verwijderen, tenzij er sprake is van risico's voor mens of milieu. Wanneer het niet om een verkoop, maar om een verhuur gaat, is het verplicht om een kopie van de asbestinventaris aan de huurders te bezorgen.

Waarom is een asbestinventaris nodig?

In de praktijk zijn het vooral asbest golfplaten - in de volksmond ook wel asbestplaten genoemd - die aangetroffen worden op eigendommen. Tot de jaren '90 was asbest dan ook een erg populair bouwmateriaal. Het is dan ook sterk, brandwerend, slijtvast en bovendien goedkoop. Later pas kwamen de bijhorende gezondheidsrisico's aan het licht. Asbestvezels kunnen namelijk longziektes en kanker veroorzaken, wat ervoor zorgde dat asbest sinds 1998 verboden is als bouwmateriaal.

Volgens de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM is er anno 2022 nog steeds asbest te vinden in zowat 2,8 miljoen Vlaamse woningen en gebouwen. Daarom stelt de Vlaamse regering een actieplan op, om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken. De introductie van het verplicht asbestattest kadert dan ook in dat actieplan. Een missie die we bij 't Boerenhuys uiteraard willen ondersteunen als asbestdeskundige.

Contacteer 't Boerenhuys als asbestdeskundige

Verkoop of verhuur je een pand en wil je daarom een asbestinventaris laten opstellen? Of vrees je dat er asbestplaten aanwezig zijn op je eigendom en wil je graag de gezondheidsrisico's kennen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met 't Boerenhuys. Wij bezorgen je graag een officiële asbestinventarisatie en alle nodige begeleiding.

Een professionele asbest analyse, die leidt tot de verplichte asbestinventaris, mag uitsluitend opgesteld worden door een erkende asbestdeskundige. Bij 't Boerenhuys beschikken we dan ook over de nodige experts die hiervoor opgeleid en erkend zijn. Wie met ons in zee gaat, weet dus helemaal zeker dat hij over een correcte en officiële asbestinventaris beschikt (licentienummer: ORG-XF7PZ).

NIET GEVONDEN WAT JE ZOCHT?

bLIJF OP DE HOOGTE VAN ONS AANBOD