Successieplanning landelijk vastgoed | Zorgvolmacht | Erfovereenkomst

Een populair onderwerp is het niet, maar helaas komen we er allemaal mee in aanraking. Vooraf nadenken over je erfenis is nochtans wel een goed idee. Met een goed uitgewerkte successieplanning voor je landelijk vastgoed kan je heel wat besparen en worden latere discussies vermeden. Als expert in deze materie staat 't Boerenhuys je graag bij met raad en daad.

Waarom is de successieplanning van landelijk vastgoed belangrijk?

Wie denkt aan successieplanning, denkt in eerste instantie aan het verminderen van erfbelastingen in de toekomst. Toch komen er ook andere aspecten bij kijken. Met successieplanning heb je namelijk zelf de nodige inspraak in de regeling van een erfenis.

Toch belichten we eerst even het financiële aspect. In Vlaanderen betaal je 3 procent erfbelasting bij bedragen tot 50.000 euro en 9 procent voor bedragen tot 250.000 euro. Gaat het om een groter vermogen dan betaal je liefst 27 procent en is successieplanning dus zeker aangewezen.

Successieplanning is mogelijk op elke leeftijd

Je hoeft heus niet te wachten tot je hoogbejaard bent om werk te maken van de successieplanning van landelijk vastgoed. Het is namelijk de perfecte manier om latere discussies binnen de familie te voorkomen en er zijn nog steeds bewerkingen mogelijk na het opstellen. Het mag dan ook niet verbazen dat mensen die zelf geconfronteerd werden met een onverwacht overlijden in hun nabije omgeving veel vroeger aan successieplanning denken.

Belangrijk om weten, is overigens dat ‘gewone’ schenkingen met of zonder notaris kunnen gebeuren. Dat geldt echter niet voor het schenken van vastgoed, waarvoor steeds een notaris vereist is. Enkel als de schenker binnen de drie jaar zou overlijden, is er nadien alsnog erfbelasting verschuldigd.

Zorgvolmacht of erfovereenkomst opstellen

Een zorgvolmacht opstellen is een uitstekende proactieve maatregel om latere discussies uit te sluiten. Je geeft hiermee een volmacht voor het geval je zelf nog zou leven, maar niet meer bekwaam bent om financiële beslissingen te nemen. Heb je bijvoorbeeld al zicht op latere schenkingen, dan kan de persoon met de zorgvolmacht dit voor jou verderzetten. Uiteraard is het hiervoor belangrijk dat de persoon met een zorgvolmacht dicht bij je staat en je volle vertrouwen geniet.

Een andere interessante optie is een erfovereenkomst. Hierin kan je duidelijk maken hoe schenkingen later in rekenschap moeten gebracht worden bij de erfenis. Er worden duidelijke regels en krijtlijnen op papier gezet, opnieuw om latere ruzie tussen erfgenamen te vermijden.

Ondersteuning nodig bij de successieplanning van landelijk vastgoed?
Reken op de expertise van ’t Boerenhuys en neem gerust contact op.

Steeds het nieuwste aanbod in uw mailbox?

SCHRIJF JE IN VOOR ONZE NIEUWSBRIEF


BEKIJK HET AANBOD

BEKIJK HET AANBOD

Neem een kijkje in ons aanbod panden en kijk zeker ook eens wat we al verkochten.

Meer info