Nieuwsbrief november 2023: prijzen landbouwgrond en Agribex

STIJGENDE PRIJZEN VOOR LANDBOUWGROND, GEMIDDELD PERCEEL WORDT MINDER GROOT

Uit de nieuwe Landbouwbarometer kunnen enkele opvallende conclusies gehaald worden. In de eerste helft van 2023 steeg de gemiddelde prijs van de Vlaamse landbouwgrond bijvoorbeeld met 3%, in vergelijking met het jaar voordien. De oppervlakte van het gemiddelde perceel dat verkocht werd, was wel sterk gedaald. De verkochte percelen waren liefst 16,5% kleiner dan in 2022.

Hoewel er dus sprake is van een algemene prijsstijging, blijven er sterke regionale verschillen. Zo blijven de West-Vlaamse landbouwgronden het duurst, met een gemiddelde prijs van 75.300 euro per hectare. Nochtans zijn de prijzen in deze provincie net met 1,2% gedaald. De kloof met andere provincies is dus wat kleiner geworden.

Belangrijk om weten is dat ieder perceel zijn eigen specifieke kenmerken heeft die een impact hebben op de prijs. Als erkende VLABEL-taxateur én specialist in landbouwgrond is ’t Boerenhuys dan ook de partner bij uitstek voor een gedetailleerde en gefundeerde waardebepaling.

’t Boerenhuys tekent present op Agribex

Van 6 tot en met 10 december vindt in Brussels Expo de beurs Agribex plaats. Uiteraard is ook ’t Boerenhuys vertegenwoordigd op deze internationale beurs, die uniek is in de landbouwsector. Kom ons dus gerust een bezoekje brengen in hal 5, waar je ons terugvindt bij stand 5312.