Lekker én gezond: eendenkroos
Sinds begin dit jaar is de consumptie van waterlinzen - in de volksmond vaak benoemd als 'eendenkroos' - goedgekeurd voor consumptie. Dat besluit werd genomen door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Eendenkroos bevat veel vitamines en mineralen en beschikt ook over een hoog eiwitgehalte. De smaak situeert zich tussen spinazie en andijvie in.
Eendenkroos bestaat uit drijvende plantjes, die je vaak in sloten ziet. Het kan relatief eenvoudig geteeld worden op een klein laagje water én oogsten is al mogelijk na een week. De teelt moet uiteraard perfect hygiënisch en goed gecontroleerd zijn, wat overigens perfect mogelijk is in verschillende panden uit ons aanbod.
Eendenkroos in soep, quiche, stamppot ...
Waterlinzen winnen door de recente goedkeuring snel aan terrein als innovatief en gezond voedingsingrediënt, met toepassingen in onder andere soep, quiche en stamppot. Uit onderzoek blijkt dat ze goed verteerd worden en geen nadelige gezondheidseffecten hebben.
Twee variëteiten kregen intussen de Novel Food-erkenning, en in West-Vlaanderen start binnenkort de eerste teelt volgens Europese normen. Bij ’t Boerenhuys vindt u het geschikte landbouwvastgoed om mee te stappen in dit veelbelovende verhaal.
Zoekt u een pand om eendenkroos te telen?
Neem vrijblijvend contact op met de experts van 't Boerenhuys.